ساختاری منحصر بفرد در مغز انسان کشف شد!!
انسان دارای حداقل دو شبکه عملکردی در قشر مخ است که در مغز میمون رزوس مشاهده نشده و یک ساختار کاملا منحصر بفرد محسوب میشود.
مناطق مغز انسان در طول هزاران سال دستخوش تغییرات مختلفی شده و بخشهای جدیدی اضافه یا ناپدید شدهاند.
«ویم واندوفل» از مدرسه پزشکی هاروارد تأکید میکند: با تهیه تصاویر اسکن مغزی عملکردی از انسان و میمون رزوس در حالت استراحت و هنگام تماشای یک فیلم، دو مکان و عملکرد شبکههای مغزی کورتیکال مورد بررسی قرار گرفتند.
در این تحقیق از روش تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) برای تصویرسازی فعالیت مغز بوسیله تشخیص تغییرات جریان خون استفاده شد؛ میزان اکسیژن و مقدار خون در یک ناحیه مغز با توجه به وظیفه خاص آن بخش کاملا متفاوت است.
مغز حتی در حال استراحت نیز فعال است و بخش های خاصی از مغز که بطور همزمان در این شرایط فعال هستند، شبکه های حالت استراحت (resting state) نامیده می شوند.
در اکثر موارد شبکه های حالت استراحت در مغز انسان و میمون شبیه هم هستند، اما محققان دو شبکه منحصر بفردی در مغز انسان و یک شبکه انحصاری در مغز میمون شناسایی کردهاند.
هنگام تماشای فیلم، قشر مخ (cerebral cortex) حجم زیادی از اطلاعات بصری و شنوایی را پردازش میکند و شیوه واکنش شبکههای حالت استراحت اختصاصی مغز انسان به این تحریک کاملا با بخشهای مختلف مغز میمون متفاوت است؛ یعنی این شبکهها دارای عملکردی متفاوت از شبکه های حالت استراحت مغز میمون هستند.
به عبارت دیگر، ساختارهای مغز که در انسان منحصر بفرد محسوب می شوند، در مغز میمون وجود ندارند و هیچ ساختار دیگری در مغز این حیوان دارای چنین عملکرد مشابهی نیست.
این مناطق منحصر بفرد در پشت و جلوی قشر مخ واقع شده و احتمالا با توانایی های شناختی خاص انسان مانند هوش در ارتباط هستند.